Η ζωή με κάποιον με κατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον με τον οποίο ζείτε κι υποφέρει από κατάθλιψη, φροντίζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό σας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
- Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια και όχι αδυναμία χαρακτήρα.
- Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ποια θεραπεία είναι καλύτερη και πόσο διαρκεί η κατάθλιψη εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάθλιψης.
- Η υποστήριξη των φροντιστών, των φίλων και της οικογένειας διευκολύνει την αποκατάσταση από την κατάθλιψη. Απαιτείται υπομονή και επιμονή.
- Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη.
Τι μπορείτε να κάνετε για άτομα που έχουν κατάθλιψη:
- Καταστήστε σαφές ότι θέλετε να βοηθήσετε, να ακούσετε χωρίς επίκριση και να προσφέρετε υποστήριξη.
- Μάθετε περισσότερα για την κατάθλιψη.
- Ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια από ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Προσφερθείτε να τους συνοδεύστε στο ραντεβού με ειδικό ψυχικής υγείας.
- Εάν τους έχει συνταγογραφηθεί φάρμακο, βοηθήστε τους να το παίρνουν σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες. Χρειάζεται συνήθως μερικές εβδομάδες για να αισθάνονται καλύτερα.
- Βοηθήστε μέχρι να δράσει η αγωγή σε καθημερινές εργασίες και στο να τηρούνται κανονικά προγράμματα φαγητού και ύπνου.
- Ενθάρρυνση της τακτικής φυσικής άσκησης και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
- Να τους ενθαρρύνετε να επικεντρωθούν στα θετικά και όχι στα αρνητικά.
- Αν σκέφτονται για αυτοτραυματισμό ή έχουν ήδη βλάψει τον εαυτό τους σκόπιμα, μην τους αφήνετε μόνους. Ζητήστε περαιτέρω βοήθεια από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (εφημερεύον νοσοκομείο) ή από έναν επαγγελματία υγείας. Εν τω μεταξύ, αφαιρέστε αντικείμενα όπως φάρμακα, αιχμηρά αντικείμενα και πυροβόλα όπλα.
- Φροντίστε και τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε και να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσει
Θυμηθείτε: Όταν ζείτε με κάποιον με κατάθλιψη, μπορείτε να τον βοηθήσετε να ανακάμψει, αλλά πρέπει να προσέχετε και τον εαυτό σας.
Σε κάθε περίπτωση ζητήστε συμβουλευτική, βοήθεια κι υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Το παρόν είναι βασισμένο σε οδηγίες του ΠΟY 2016-2017
Ψυχιατρικό τμήμα ΓΝ Βενιζέλειο-Πανάνειο